Clicky Web Analytics

30 септември, 2007

Любопитни новини: Забрана за пушене в ирландските кръчми вади по-добър звук от гайдите


Когато местните власти забраниха пушенето в ирландските кръчми през март 2004 година, всички говореха за това как краят на задимените помещения ще се отрази добре на хората и здравето им.

Една от любопитните новини от вчера съобщава, че има още един голям печеливш от ограничителната заповед – музикалните инструменти.

Ирландската гайда, акордеонът и концертината са традиционните инструменти, на които се свири в ирландските кръчми. Те карат кръвта да кипва, бирата се лее от само себе си, а краката ритмично потропват в такт с музиката.

„Откакто не свирим в задимени пъбове, звукът е много по-добър“, обясняват музиканти, бивши потърпевши от тютюневите аромати.

Акордеонът и гайдата, също като белите дробове, се запушват от никотиновите наслагвания.

„Инструментите ни миришеха на цигари. Сега вече не е така“, допълват те пред АФП.

В Ирландия заради пушенето умират 6 000 души годишно.
*
Източник: Dnes.bg

29 септември, 2007

Любопитни новини: Бъркат рентгенови снимки, убиват италианка


Италианка на 54 години е била оперирана по грешка в болница в Болоня и починала два дни по-късно, съобщава АФП.

Поради предоставени рентгенови снимки на друга пациентка, хирургът премахнал единия бъбрек на жената, който бил напълно здрав. Вчера тя е починала, вероятно от емболия.

Трагичният инцидент ще бъде разследван от прокуратурата в Болоня и от инспектори от министерството на здравеопазването. Напоследък в Италия станаха няколко подобни лекарски грешки, които пораждат любопитни новини.

През февруари органи на починала серопозитивна жена бяха присадени на трима пациенти във Флоренция, а през май пациент почина в интензивното отделение на болницата в Таранто, след като бяха разменени маркучите, подаващи анестетичен газ и кислород.

*
Източник: Dnes.bg

27 септември, 2007

Любопитни новини: Китай забранява "сексуални звуци" в ефира


Китайското правителство забрани "сексуално провокативни" звуци в телевизионния ефир на последното си заседание, е една от последните любопитни новини.

Директивата, издадена от Държавното управление за радио, филми и телевизия, е последният от няколкото подобни опити за справяне с увеличаващото се налагане на подобни "развращаващи" демонстрации в ефира. Подобни крути мерки бяха например свалянето от екрана на реалити предавания, показващи промяна на пола, китайския вариант на "Пълна промяна" и други подобни в прайм тайма.

"Реклами, които подтикват към секс, както и сцени, показващи как жени се отдават на престъпен живот, са уронващи морала на обществото", се казва в изявление, публикувано на уеб сайта на управлението вчера, за да обоснове прекратяването на предаването "Червената въпросителна", което е посветено на престъпността.

Надзорният орган прекрати също така и предавания, чиито заглавия съдържат любопитни имена на "свързани със секса дрога, продукти или медицински организации".

Общо 1.466 реклами на обща стойност 2 милиарда юана ($246 млн.) са били спрени при полетите на китайските авиолинии.

Изправено пред заплахата от порицание по време на 17-тия конгрес на Партията, управлението за радио, филми и телевизия засилва контрола над националния ефир. Конгресът ще решава политиката на комунистическото правителство за следващата петилетка и подобни дребни дрязги биха го отклонили от предварително начертаната линия.

По-рано правителството призова рекламодателите да изчистят рекламите си от вулгарнотта и лошия вкус и да преследват "вдъхновяващо" съдържание, облъхнато от ценностите на социализма.

*
Източник: Ройтерс

26 септември, 2007

Любопитни новини: "Nike" направи обувки за индианци


Компанията Nike представи уникални обувки, разработени специално за коренните жители на Америка, информира БГНЕС. Това е първа стъпка на компанията към сегментиране на пазара на етнически принцип и събитие, което се нарежда сред многото любопитни новини от света.

Моделът Air Native N7 е създаден, като са взети предвид физиологичните особености на строежа на стъпалото на индианците. Това е първият случай на създаване на обувки за определена раса или нация. Представители на компанията казаха, че целта на новата разработка е насърчаване на здравословния начин на живот сред индианците, голяма част от които по последни данни страдат от затлъстяване.

Новият модел маратонки ще се продава само на коренните жители на Америка. Организациите по здравеопазване и образование на племената ще могат да закупуват обувките по цени на едро и след това да ги разпространяват сред индианци, често безплатно, предаде ГазетаРу, като се позова на АП.
Търсенето на снимка на модела обаче се оказа безрезултатно. Явно го пазят само за индиански очи...
*
Източник: Дарик

Любопитни новини: Без гола плът на Еверест

Непалската асоциация по алпинизъм иска да забрани странните изкачвания на Еверест и по-специално изкачванията на голи алпинисти, съобщи Франс прес. Искаме да сложим край на изкачванията, при които хора се събличат голи, заявиха от асоциацията.

През 2006 г. непалски алпинист се похвали, че практикувал нудизъм на покрива на света, след като се съблякъл и няколко минути останал чисто гол на връх Еверест. Пролетният сезон на изкачванията на Еверест приключи през юни с поредица истински спортни постижения и различни чудатости.

Палмата на първенството сред чудатостите принадлежи на холандеца Вим Хоф, прочул се със своите разходки по снега и ледовете облечен само по къси панталонки и сандали. След като през юни се отказа от поредната си "разходка" заради измръзналите пръсти на краката си, Хоф с псевдонима Ледения човек възнамерява да изкачи отново Еверест през 2008 г.

Това е демонстрация на неуважение - планините са свещени, те са част от религията ни, поясниха от асоциацията. В края на май 514 алпинисти покориха най-високия връх в света. За 54 години над 3500 души са изкачили Еверест по южния маршрут, който е по-лесен и тръгва от Непал, или по северния от Тибет.
*
БТА

24 септември, 2007

Любопитни новини: Бразилка износва внуците си


51-годишната медицинска сестра Розинети Палмейра от бразилския град Ресифе привлече вниманието на медиите с решението си да стане сурогатна майка (майка, която износва детето на друга жена- б.р.) на близнаците на собствената й дъщеря.

По този начин Розинети, която вече има три пораснали деца, съвсем скоро ще роди собствените си внуци.

27-годишната дъщеря на медицинската сестра Мишел сподели за РИА „Новости“, че тя се е решила на подобна стъпка след четиригодишно безрезултатно лечение от безплодие.

Това не са първите в света любопитни новини по случай на подобно сурогатно майчинство - през май тази година жена на около 50 години роди в
Гърция двама внуци.

Миналата година гръцки съд разреши да й бъдат имплантирани зародиши, оплодени от яйцеклетки на дъщеря й и семенна течност от зетя й.

След това бабата роди внуци - две здрави момченца с тегло 2,5 кг всяко.

*
Източник: Dnes.bg, снимка: globo

Любопитни новини: Самоубиец спасен два пъти за 30 минути


Животът на самоубиец бе спасен два пъти за половин час в Хонг Конг, предаде ДПА, цитирайки местен вестник.

Трима минувачи издърпали от ръба на пешеходен мост 44-годишния мъж, където той седял, очевидно с намерение да скочи, за да се самоубие, пише вестник "Сънди морнинг пост".

Близо половин час по-късно трима бездомни го свалили от ръба на друг мост близо до първия, допълва изданието.

Всеки ден средно трима души правят опит за самоубийство в Хонконг - град с 6,9-милионно население. Най-популярните начини са скок от високо, обесване и умишлен пожар в плътно затворено помещение, като подобни методи често намират отзвук в любопитни новини, отбелязва ДПА.

*
Източник: Дарик

20 септември, 2007

Любопитни новини: Фетишист муфти сабо от дами


Италианските власти от Челе Лигуре, до Савона, арестуваха 27-годишния Маурицио Джусто за системни кражби на обувки сабо от случайни минувачки по улиците. Това е една от многото любопитни новини за деня.

Запаленият по сабото фетишист успял да събере 200 чифта от обувките с дебели подметки, карайки жените сами да му ги дават. Методът на кражба бил все един и същ. Маурицио спирал на улицата красиви жени, обути в сабо и ги карал да му го подаряват. Ако откажели, той ги притискал за прасците на краката и изхлузвал обувките.

В много случаи жертви на фетишиста били майки с деца, така че от страх нямали възможност да му се противопоставят.

В дома на задържания карабинерите открили над 200 кутии с нови и стари обувки. Според него част от обувките били предназначени за поръчители, също фетишисти, които му плащали по 100-200 евро на чифт.
*
Източник: Dnes.bg

19 септември, 2007

Бог отново подсъдим, сенатор го съди за какво ли не


В САЩ, където всеки гражданин може да завежда дело срещу когото поиска и за каквото поиска, сенатор демократ заведе дело срещу Бог.

Избраният от щата Небраска представител в Сената иска по този начин да защити правото на всеки американски гражданин да завежда дела, съобщи БГНЕС.

Някои представители на законодателната власт обаче искат да променят тези права, за да се ограничи броя на съдебните дела.

Сенаторът заведе иск срещу Този, който е навсякъде и знае всичко. Този, който, по неговите думи, е познат с различни имена и титли, обвинен, че плаши хората с най-тежките наказания, че предизвиква пряко или непряко ужасни катастрофи, земетресения, наводнения, суши, глад, епидемии.
Затова и сенаторът иска от съдиите да му наредят незабавно да прекрати тези си действия.

Съдът е компетентен да се заеме с искането, споделя ищецът, защото Бог е навсякъде. Той със сигурност е и в Дъглас, щата Небраска, и тъй като знае всичко, не е необходимо да му се изпраща призовка.

Неотдавна беден румънски затворник, осъден на 20 години за убийство,
подаде жалба срещу Бог.

*
Източник: Dnes.bg

Вещиците в Буркина Фасо с тескерета


Властите в Буркина Фасо започнаха да издават документи за самоличност на вещиците, предаде ИТАР-ТАСС. В случая става дума просто за обикновени жени, чийто съседи обаче са ги сметнали за магьосници и са ги изгонили от селото.

В западноафриканската държава те наброяват хиляди и живеят асоциално в абсолютна мизерия. Сега в Буркина Фасо ще бъде направен опит тези жени да бъдат върнати в обществото, започвайки с издаването на документи за самоличност.

Нашата задача е да ги убедим, че и те са граждани на страната като всички останали, каза министърът по човешките права.

Проектът за издаване на документи на жертвите на странното изгнание ще започне в Тангине, затънтеното предградие на столицата на страната Уагадугу, където има 500 "вещици".

Същевременно основната задача е значително по-трудна - да се промени начинът на мислене на хората.
*
Източник: Нетинфо

18 септември, 2007

Вероломна контрабандистка крие игуана в сутиена си


Летището в Блякпул, Англия, станало място на странен инцидент, свързан с контрабанда на животни, предава BBC.

Нагла пасажерка се опитала да вкара нелегално игуана, като я скрила в сутиена си. Охраната на летището обаче се оказала прекалено бдителна и забелязала странно движение в областта на гърдите на контрабандистката.

Жената обаче няма да бъде подведена под отговорност за извършеното деяние, след като признала, че животното е нейно и се съгласила то да бъде откарано в специализиран зоопарк.

Сю Кендрик, дългогодишна служителка на летището признава, че никога досега не й се е случвало да конфискува игуана, при това умело прикрита в сутиен.

Игуаните обитават някои райони в Централна и Южна Америка, както и островите Западни Индии.

17 септември, 2007

Интернет уби китаец


30-годишен мъж от южния китайски град Кантон почина, след като сърфира непрекъснато три денонощия в интернет. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация в китайската преса.

Трагичната случка станала в края на миналата седмица в интернет-кафе в града. Вследствие на изключителната преумора интернавтът се сринал от стола и починал в линейката на път за болницата. Според лекарите смъртта му най-вероятно се дължи на сърдечни проблеми, предизвикани от десетките часове, прекарани пред компютъра.

Пристрастяването към интернет особено на младежта в Китай достига мащаби, които вече сериозно безпокоят правителството. Страната има 163 млн. интернавти и е на второ място в света по този показател, поради което властите са създали специални центрове за "дезинтоксикация". В тях се оказва помощ на младите хора, страдащи от пагубната зависимост.

Неслучайно наскоро бе обявено, че в страната вече са създадени специални лагери, в които ще се лекуват пристрастените към мрежата подрастващи.

16 септември, 2007

Безсмъртен таралеж оцеля след пералня и центрофугиране


Двумесечен женски таралеж оцеля, след като бе изпран в перална машина, съобщава BBC.

Безобидното и любопитно животинче тихомълком се спотаило в куп с дрехи за пране и така попаднало в пералнята.

Въпреки че таралежът преминал през всички стадии на прането, включително изстискването, той оцелял. Пострадалото животинче е било открито от домакинята, живееща в британското графство Съсекс (станало известно и с това, че там престъпността се увеличава при пълнолуние), която незабавно го отнесла във ветеринарна клиника. Тя обяснила на лекарите, че странен шум, издаван от пералнята, я накарал да провери какво става и така се изправила лице в лице с омаломощената жертва на манията за чистота. Лекарите успокоили жената, че здравето на таралежчето не е застрашено и в момента то е оставено в клиниката за възстановяване.

Животинчето е било кръстено „Късметлийка“ от персонала, който се грижи за нея.

*
Източник: BBC

15 септември, 2007

Липса на къпане раздели семейство


Млада египтянка успя да се разведе със съпруга си, който отказвал да се къпе и да си мие зъбите , съобщи египетският вестник "Ал Акбар".

"От него постоянно се носи ужасна миризма, която не мога да издържам", заяви жената в съда. Съдът реши, че аргументите на ищцата са убедителни, но се опита да я уговори да преразгледа решението си за раздяла. Въпреки това жената настоя за развод, съобщи БГНЕС.

Тя отбеляза, че мъжът й не реагирал на настойчивите й молби за поддържането на елементарна хигиена, което я накарало да вземе крайните мерки - раздяла завинаги. "Много обичам мъжа си, но не мога да живея с мърльо", каза жената. Особено интересен в случая е и фактът, че мъжът й работи като учител.
*
Източник: Дарик

14 септември, 2007

Щатите тъгуват, най-умният папагал умря



Той беше гордостта на своята стопанка и истинска знаменитост в родната си Америка. Сивият папагал Алекс порода жако знаеше около 150 думи, можеше да брои и различаваше цвета и формата на различни предмети. Учудващите способности на папагала преобърнаха представите на учените за умствените възможности на пернатите и му спечелиха славата на една от най-умните птици в света.

Днес обаче САЩ са в траур - преди седмица 31-годишният Алекс почина в клетката си по не съвсем изяснени причини, пише в. "Гардиън".

Алекс попада в научните среди още през далечната 1977 г., когато докторът по сравнителна психология в университета "Брандейс" в Бостън Айрийн Пепърбърг го купува от обикновен зоомагазин. С помощта на новаторски методи Пепърбърг не след дълго успяла да обучи питомеца си да изговаря отчетливо над сто думи, да различава около 50 предмета, както и да разбира такива понятия като големина, цвят и материал. Алекс също така можел да брои до шест. Когато видел няколко предмета пред себе си, той можел да определи броя, цвета и формата им, както и материята, от която са направени. Той също така използвал цели изрази в речта си и то в подходящите моменти.

"Той имаше умствените способности на петгодишно дете и можеше да комуникира на нивото на двегодишно", заяви Пепърбърг. Също като дете Алекс изразявал и различни емоции - отегчение от дългите часове на работа, радост или недоволство. Той също така често командвал другите два папагала жако, Грифин и Артър, които участвали в експериментите, като им нареждал да говорят по-ясно.

Независимо от това дали Алекс беше феномен сред пернатите или просто папагал с добра памет, той си остава забележителна птица, която предизвика също толкова голяма сензация със смъртта си, колкото с постиженията си приживе. Американската преса отрази събитието с обширни репортажи, фондацията "Алекс" публикува официален некролог на сайта си, а в интернет дори се появи книга за съболезнования.

И все пак изглежда, че не всички са трогнати в еднаква степен от необикновения папагал, заявил на стопанката си вечерта преди да почине: "Ще се видим утре. Обичам те". Британският в. "Гардиън" отбелязва, че отразяването на смъртта на Алекс в американската преса дори надмина вниманието, което обикновено се отделя на такива събития като например природните бедствия в развиващите се страни. В хаплива статия "Индипендънт" пък пита дали последните 30 години, през които Алекс неуморно е внасял своя принос в науката с перспективите за още 20 подобни години, не са се оказали твърде много за бележития папагал.


*
Източник: Дневник

11 септември, 2007

Евреин се развежда, жена му станала проститутка. Пак.


Израелски бизнесмен иска развод, защото съпругата му отново решила да стане проститутка, пише днес авторитетният всекидневник „Маарив“.

Необичайната любовна история започнала преди шест години. Бизнесменът отишъл в публичен дом в Тел Авив и толкова се влюбил в една от проститутките, че решил да я откупи от сводника й.

Сделката станала за 5 хиляди долара. Знойната еврейка се омъжила за „спасителя си“ и му обещала, че е зарязала завинаги древния занаят.

От своя страна мъжът й направил всичко възможно тя да е щастлива - дори не било нужно тя да си търси нова работа, тъй като той печелел достатъчно. След известно време обаче нещата се променили - бизнесменът започнал да се оплаква, че жена му често ходела в Тел Авив. В началото тя се оправдавала, че се среща с приятелки. Чашата обаче преляла, когато палавата съпруга започнала да се прибира след полунощ.

Мъжът наел частен детектив, който доста бързо му съобщил трагичната вест- младата красавица отново работела в „салон за масажи“ в Тел Авив.

Според „Маарив“ палавницата вежливо обяснила на мъжа си, че той не я задоволявал сексуално и на нея вече й е омръзнало да стои сама вкъщи.

Бизнесменът се обърнал към съда с искане да получи развод.
*
Източник: Dnes.bg

09 септември, 2007

Китайка-игленик ляга под ножа


Китайски лекари ще трябва да извадят от тялото на млада жена 26 игли, с помощна на които нейните родители са се опитали да я убият, когато е била бебе. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на вестник „Beijing Morning Post“. Лекарите предполагат, че когато момичето било на около година, родителите я принудили да глътне иглите, които след това са се разпръснали по тялото й, но без да я засегнат фатално.

Самата Луо Куифен подозира, че родителите й са искали син, затова са решили да убият новородената си дъщеря. Те вече не са сред живите, затова органите на властта не могат да се установят точните причини за делата им, допълва БГНЕС.

29-годишната жена обясни, че не е знаела за иглите преди да й направят рентгенов преглед. Според лекарите останките от иглите са пробили бъбрека, черния дроб, белите дробове и дебелото черво.

Луо Куифен е била в шок, когато е научила, че може да умре, ако не й бъде направена операция. Следващата седмица жителката на китайската провинция Юнан ще бъде оперирана безплатно.

*
Източник: Ройтерс, Дарик

05 септември, 2007

Кондом в бира шокира руснак


Московчанин възнамерява да съди популярна руска фабрика за бира, защото купил бутилка с пиво, в която спокойно плувал презерватив.

Пишман купувачът е решил да подаде иск за компенсация в размер на 1,432,101 евро (или 50,000,000 рубли) за нанесени морални щети.

Миналата година през август руският гражданин с фамилия Павлов си купил от квартален магазин кашон с бири, но с отвращение установил, че в една от бутилките има не само презерватив, а и опаковката му.

Според адвокатката на Павлов експерти са установили, че „външните предмети са попаднали в бутилката с бира именно в предприятието“.

„Потребителят е получил тежка морална травма и сега не може да употребява напитки, произведени в завод, от страх, че ще открие външни предмети и ще се отрови. Клиентът ми се обърна към психолог и сега ходи на курс по психотерапия“, казва адвокатката на Павлов пред руските медии.
Страхът от кондоми вероятно ще разбие живота на Павлов, тъй като той ще може да пие само домашен самагон и да не използва презерватив по време на полов акт. А всички знаем, че това може да бъде опасно...
* Източник и снимка: Dnes.bg

04 септември, 2007

Сомнамбул пада от 4-тия етаж, продължава да спи


17-годишно момче от град Демин в германската провинция Мекленбург със сигурност има много добър ангел – хранител. По друг начин не може да бъде обяснено случилото се преди дни с него.

Момчето, което е лунатик и било в сомнамбулно състояние, паднало от прозореца на дома си на 4-ия етаж в панелен блок. При падането той си счупил ръка и крак, но продължил да „спи”, предаде ИТАР-ТАСС. Това напълно изумило полицията и лекарите, пристигнали, извикани от съседите.

Сестрата на пострадалото момче, която била в съседната стая, разказала, че брат й редовно ходи насън, но досега не бил падал от прозореца. Лекарите са потвърдили, че в кръвта му няма следи нито от наркотици, нито от алкохол.
*
Източник: Dnes.bg

01 септември, 2007

Бетовен повишава реколтата


Корейски учени стигнали до извода, че класическата музика влияе благотворно на реколтата.

Вестник „Телеграф” пише, че учените са провели експеримент, при който пускали откъси от класически музикални произведения, включително „Лунната соната” на Бетовен, на оризови полета.

Резултатите сочели, че растенията реагират не само на светлината, вятъра и торовете. Те също така могат да „чуват” и да реагират на звуци.

Откритието на учените, пише БГНЕС, може теоретично да повлияе на отглеждането на определени култури. Повечето учени обаче се съмняват в правдивостта на данните на своите корейски колеги.