Clicky Web Analytics

05 януари, 2008

Любопитни новини: Дъжд от игуани във Флорида


Първата от серията любопитни новини за 2008 г. идва от далечна Флорида. Необичайно ниските температури в Маями предизвикаха особен феномен в парковете на града - дъжд от измръзнали игуани, които падат от клоните на дърветата, изпаднали в каталепсия, съобщи АФП.

В парковете "Бил Бегс" и "Крандън" удивените минувачи станали свидетели как игуаните падат на земята като мъртви. Служители на общината веднага ги събирали и ги слагали на слънце, за да се сгреят.

Тропическата игуана е студенокръвно влечуго, което има нужда от температура по-висока от 23 градуса по Целзий. В някои зони на Флорида обаче термометрите през последните 2-3 дни паднаха до 4-5 градуса. "При температури под 15 градуса, игуаните започват да имат проблеми с движението, но при 5 градуса, те просто напълно се парализират", обясни Перън Рос от Университета във Флорида. „Тогава само сърцето им продължава слабо да бие и те падат от клоните. Ако не успеят да преодолеят шока, те умират. Оцеляват тези, които се стоплят на слънце", подчерта той.
*
Източник: Dnes.bg