Clicky Web Analytics

03 февруари, 2008

Любопитни новини: Шведи отопляват замък с мляко


Старинен замък с 50 стаи в селски район на Швеция ще се отоплява с току-що издоено мляко. Любопитната новина съобщи Ленарт Бенгтсон, представител на ръководството на агрофирмата "Вапно", разположена в селско имение край град Халмстад. Съвсем скоро там ще заработи екологично чиста отоплителна система, информира ИТАР-ТАСС.

"За да се запази прясно, млякото трябва да се охлажда. При този процес се отделя много енергия и ние се опитахме да я използваме", разказва Бенгтсон.

Чрез охлаждането на млякото, получавано в стопанството, ще се топлят 50 стаи в замъка от XVIII в., който се намира в центъра на имението, което има голяма ферма. Замъкът работи като хотел.

Агрофирмата "Вапно" има 1100 крави, които дават до 30 хил. литра мляко на ден. Използването на млякото за отопление няма да се отрази на неговите екологични, санитарни и вкусови качества, уверяват от фирмата.

Когато фирмата решила да се откаже от старата си отоплителна система, която работела с мазут, дирекцията обмисляла и други варианти като използване на биогаз, получаван включително и от естествения тор, или на вятърната енергия. Решено било обаче, че системата, работеща с топлината от прясно издоеното мляко, е най-екологична.

*
Източник: Нетинфо;
Снимка: edim.vitamib.com