Clicky Web Analytics

07 октомври, 2007

Любопитни новини: Дядо ще е баща на внучето си


72-годишен мъж ще дари сперма за създаването на собственото си внуче, съобщава ВВС. Дядото се съгласил да стане донор на жената на сина си, защото младото семейство не може да има собствени деца.

Така, ако жената забременее и роди, детенцето ще бъде син на дядо си и полу-брат на баща си.

Странната стъпка е предприета от семейството след месеци разговори с различни медицински и етични съветници, за да се стигне до това водещо сред всички любопитни новини за деня решение.

„Един от доводите, които натежаха най-много, беше, че детенцето ще носи генетичния материал на баща си, макар и под малко непривична форма“, обясняват лекари от клиниката, в която ще бъде извършено инвитро оплождането.

Според британското законодателство подобно дарение между роднини не е забранено. Вече има случаи на жени, дарили яйцеклетки на сестрите си.
„Проблемът е по-скоро медицински. Донорът е прекалено възрастен и макар сперматозоидите му все още да са фертилни, рискът от различни усложнения е много голям“, обясняват лекарите.

„Спермата от възрастен мъж намалява възможността за зачеване ин витро, която по принцип е 25%, повишава се рискът от спонтанен аборт и усложнения за детето“, допълват те.

Съгласно законите на страната донорът автоматично се отказва от претенции за права над детето.
*
Източник: Dnes.bg