Clicky Web Analytics

26 август, 2007

В унгарско село всички са роднини


В унгарското село Ивад се проведе среща на всички с фамилията Ивад, съобщава Index.hu. В селото живеят 430 души, но за срещата дойдоха представители на фамилията и от чужбина.

Уникалното за селото е, че само още две населени места в света - в едно селище близо до северния полюс и при едно южноамериканско племе, има подобни общности които се женят почти изцяло с роднини и въпреки това не са се получили никакви генетични отклонения.

Кметът на селото Габор Ивади каза, че са идвали научни екипи дори от Япония, за да проучат антропологичните особености на живущите в Ивад.

В миналото причината ивадчани да не се женят извън селото е била изцяло икономическа. Не са искали собствеността на земите в селото да преминат към чужди села. А сега, за да могат да се различават, ивадчани са въвели трето име (нещо нехарактерно за унгарските имена).

Кметът на Ивад каза още, че и в Италия има едно селище, където се женят помежду си, но там всички са идиоти и по цял ден седят мълчаливо пред къщите си. “А хората в Ивад са напълно нормални и смятаме от това да направим туристическа атракция”, добави кметът.

Завършилият маркетинг кмет на Ивад е известен с екстравагантните си идеи. Преди време обяви, че всеки може да стане безсмъртен, като кръсти на името си улица в селото. Цената на “безсмъртието” е по 400 евро на метър или, за да кръстите на себе си най-късата улица в селото, трябва да платите около 100 000 евро. А за най-дългата улица цената е около 230 000 евро, но пък ви се дава гаранция, че името ви ще стои там минимум 300 години.

В началото но август Габор Ивади построи и детска площадка, а сделката бе осъществена благодарение на замяна на предмети по интернет. Първоначално се започнало със замяна на едно знаме на селото за по скъп предмет и така постепенно се стигнало до модерна детска площадка, където сега играят малките им наследници.
*
Източник: Dnes.bg