Clicky Web Analytics

19 август, 2007

Искат да кръстят китайче @


Младо китайско семейство се опитали да кръстят бебето си @, съобщи заместник директорът на Държавния комитет на Китай за китайския език Ли Юймин.

„Имахме случай, когато се опитаха да дадат името @ на дете”, каза Ли Юймин на пресконференция. Обозначението „@” се използва в адресите на електронната поща.

Китайският език използва йероглифна писмена система, при която се записва не звученето на думата, а нейният смисъл, понятието. Затова теоретично за име може да се използва всеки знак. На практика обаче в Китай действат правила, ограничаващи употребата на някои символи като имена. Забранено е например да се използват цифри или знаци от чужд език.

Ли Юймин разказа, че бащата на детето обяснил избора на знака @ за име на бебето с това, че транскрипцията на неговото произношение на английски език /ет от at/ е абревиатура на китайското словосъчетание „ай та”, което означава „обичам го”. Чиновникът не съобщи дали този избор е бил одобрен от органите за гражданска регистрация.

Ли каза още, че 60 милиона китайци имат имена, състоящи се от много рядко използвани йероглифи, което създава проблеми за държавните органи и използването им в документи.
Източник: Ройтерс

P.S. Вие също можете да откриете какво е вашето китайско име, ако посетите този линк.