Clicky Web Analytics

31 август, 2007

Извозват болен с катафалка, вместо с линейка

53-годишен българин, пострадал при инцидент в Черна гора, е бил откаран след лечение в болницата с катафалка, тъй като нямало линейка, която да го транспортира.

Черногорският вестник "Виести" съобщава, че строителният работник М. Йорданов, който временно работи в Черна гора, вероятно е първият човек, който жив се вози в катафалка на мястото, резервирано само за мъртъвци. Според изданието, човекът е румънец, но от посолството на България в Черна гора съобщиха, че става дума за български гражданин. В неделя, 26 август, Йорданов паднал от скеле на строеж в село Милеш. Той е със счупен таз. Спешна помощ го откарва в спешния блок на клиничния център, където му е била оказана помощ. Когато обаче трябвало той да бъде изписан за домашно лечение, се появил проблем, защото никой не бил компетентен да го откара вкъщи. Това не можело да стане с такси, защото мъжът трябвало да лежи, след като бил гипсиран.

Безпомощен да разреши неочаквания проблем, след безуспешни опити и молби болницата да осигури транспорт, Хасан Гилич, на чиято къща работел Йорданов, помолил свой приятел, който има погребална агенция, да му заеме катафалката.

„За първи път някой ми иска такава услуга. Беше ме срам някой да ме види да возя жив човек в катафалка и дадох ключовете на Гилич той да свърши тази работа“, каза собственикът на погребална агенция „Газивода“ Блажо Газивода.

От болницата са обяснили, че проблемът с транспортирането на пациента е поради реорганизацията в здравеопазването – не е предвидено Клиничният център да се занимава с транспорт, а Спешна помощ е длъжна да транспортира само пациенти, за чийто живот има опасност.
*
Източник: Dnes.bg