Clicky Web Analytics

01 юли, 2007

Аборигени в Австралия без алкохол и порно

Австралийски аборигени от градчето Мутитджулу, намиращо се близо до прочутата червена скала Улуру (Айърс рок), заплашиха, че няма да допуснат туристи до свещената планина, ако правителството на страната не преразгледа плановете си за забрана на алкохола и намаляването на социалните помощи за безработни за автохтонното население.

Правителството на Австралия въведе шестмесечната забрана в регионите, където живеят аборигени. Наложена е и забрана на разпространението и гледането на порнография.
Опитите са да се ограничи ръстът на насилие над децата, след като през последната седмица излезе доклад, според който във всяка от 45-те комуни на аборигените това се случва именно заради пиянството и бедността. Правителството представи и радикален план за борба с детската проституция сред аборигените като реакция на миналогодишните съобщения в пресата за разпространението на това явление в местните общини. Стана ясно, че много деца по този начин са припечелвали за алкохол и бензин, който аборигените дишат.
Министър-председателят на страната Джон Хауърд описа ситуацията в страната като критична и изискваща изключителни мерки.
В тази връзка властите забраняват не само пиенето на алкохол, но също така и съкращава размерът на социалните помощи за възрастните, за да се изключи възможността за закупуване на спиртни напитки.
Ще се увеличат обаче помощите за децата на аборигените, които посещават училище, и ще се въведат изключително строги правила за използването на средствата за правилното хранене на децата и за дрехи.
Освен това всички компютри за обществено ползване ще бъдат проверени дали съдържат порнография. Ако такива бъдат намерени, те ще бъдат унищожени. Федералното правителство също така ще засили контрола над администрацията в аборигенските комуни, за да се следи за спазването на указанията.
От своя страна лидерите на съобществата на аборигените в Австралия изразиха своето остро несъгласие с решението на правителството. Те го определиха като необмислено и заявиха, че за решаването на проблема трябва по-сериозен подход.



Още по темата.